Переробка пивної дробини
Обсяг інвестицій | Період реалізації | Локація |
1,41 млн. грн | 2008 – 2015 роки | Головна пивоварня корпорації «Оболонь» у Києві |
- Цілі
- Зменшення впливу на навколишнє природнє середовище за рахунок зменшення утворення відходів виробництва
- Проблема
- Однією з основних проблем підприємств пивної індустрії є утилізація органічних відходів, що утворюються у процесі виробництва.
- Щорічно у світі продукується 30 млн. т таких відходів.
- Більшість органічних відходів (пивна шротина, солодові паростки і дріжджі) традиційно застосовуються у сільському господарстві. У якості натурального корму для тварин фермери широко використовують пивну шротину, що складає 30% початкової ваги солодового зерна.
- Пивна шротина має короткий термін зберігання і тому її логістика є обмеженою.
- Проте, для екологічно відповідальних компаній відходи із витратних статей бюджету можуть перейти до дохідних, якщо правильно підійти до питання їх переробки.
- Рішення
- Свого часу у корпорації «Оболонь» також виникали труднощі з переробкою пивної шротини через великі об’єми її утворення – до 700 т на добу.
- У 2008 році компанія запровадила проект сушки вологої пивної шротини. Це дозволило вирішити основну проблему – збільшити термін зберігання шротини до 6 місяців та значно розширити її логістику.
- Процес сушки потребує значної кількості енергоносіїв. Тому для зменшення енергоємності виробництва у 2011 році корпорація реалізувала проект реконструкції системи теплопостачання. Відтепер для сушки шротини «Оболонь» частково використовує вторинний пар із 100%-м поверненням конденсату в котельню.
Результат
Для сушки шротини «Оболонь» частково використовує вторинну пару, що економить близько 35 тис. м природного газу на місяць.
Корпорація «Оболонь» першою в Україні розпочала переробку пивної шротини. Установка з виробництва сухих гранул здатна переробляти до 700 т сирої шротини на добу без шкідливого впливу на довкілля.
Як результат:
- значне зменшення утворення відходів вологої дробини – на 91% за сім років;
- покращення санітарного стану території;
- зменшення викидів в атмосферу відпрацьованих газів автотранспорту у результаті зниження кількості перевезень вологої дробини.
Виробництво сухої пивної шротини | тис. тонн 24.10 26.29 27.23 25.96 24,29 18,3 |
| 2010 2011 2012 2013 2014 2015 |
Основними замовниками пивної дробини «Оболоні» є молочні господарства України (Асоціація Молока в Україні), а також сільгоспвиробники з країн ЄС та Ізраїлю.